Kvinna som ler i bakgrunden och i förgrunden ser vi en mobilkamera som spelar in henne när hon gör innehåll

Kanalerna för Inbound Marketing

En guide för småföretagare

Digitaliseringen har gjort att det finns fler verktyg än någonsin för att jobba med sin marknadsföring och inbound tar en allt större roll dagens marknadsföringsstrategier.

En marknadsföringskanal är ett särskilt sätt att dela ditt innehåll för att nå ut till din målgrupp med ditt budskap. Det finns idag en mångfald av kanaler inom marknadsföring, vilket gör det svårt att välja mellan vad som funkar bäst för ert företag.

Några exempel på kanaler är plattformar som sociala medier likt LinkedIn, Instagram eller TikTok. Det kan även vara video marknadsföring på youtube eller podcasts.

De kanaler vi tänker kolla på närmare i den här guiden är specifikt de som har störst effekt i flera delar utav kundresan.

I artikeln går vi igenom de olika kanalerna, vilken typ av företag kanalerna passar bäst för. I vilket steg av kundresan som de täcker och grunderna för hur ni börjar.

Vi tittar även närmare på fördelar och nackdelar med de olika kanalerna.

3 snabba om kanalerna för Inbound Marknadsföring
Det är målgruppen som bestämmer vilka kanaler du bör använda.
Content marketing, det innehåll du skapar, ligger till grund för att skapa förtroendet som hjälper läsaren att ta ett beslut.
Text, ljud eller video är formatten du har att välja på för att dela ditt innehåll i dagens digitala värld.

Anpassa innehållet till målgruppen

Eftersom olika målgrupper konsumerar innehåll på olika sätt, är det viktigt att anpassa kanalen för varje specifik målgrupp. Till exempel så föredrar en yngre publik ofta föredra videor och podcasts medan en äldre publik kanske föredrar artiklar och webinarer. Genom att ha en klar bild av målgruppen och deras preferenser kan du välja rätt kanal för att nå ut till dem på bästa möjliga sätt.

Använd 7-11-4 regeln för optimal effekt

För att få bästa resultat med inbound marketing, är det viktigt att använda rätt kanaler för din målgrupp. En strategi som kan hjälpa till med detta är 7-11-4 regeln.

  • 7 timmars interagerande.
  • 11 touch points.
  • 4 olika plattformar.  
Regeln bygger på nivån det krävs för en potentiell kund att nå know - like - trust. När de känner till ditt företag, gillar det ni gör och litar på er, då är ett beslut om att köpa din produkt så mycket enklare.

För att konsumenter ska bli bekanta med ditt varumärke och börja lita på dig, behöver de ta del av ditt innehåll i ungefär 7 timmar.

Nu kanske du undrar, "Det var en väldigt specifik siffra, varför just 7 timmar?"

Det är enligt forskning gjord av antropologen Robin Dunbar. 7h är den ungefärliga tiden det tar för att nå stadiet av bekant.

Till det hittade Google i sin studie om Zero Moments of Truth att det krävs ca 11 touch points (en touch point = tillfällen som någon ser ditt varumärke) för en potentiell köpare att ta beslutet om att köpa.

Om ni siktar på att nå 7h + 11x touch points OCH gör det över 4 olika plattformar så når ni effekten av omnipresence. Det skapar känslan för en lead som att ni är överallt.

Genom att använda flera olika kanaler och variera ditt innehåll ökar du dina chanser för att den potentiella kunden väljer ditt företag.

Är inte Inbound marknadsföring samma sak som content marketing?

Kärnan av inbound-marknadsföring är content marketing.

Vad är content marketing? 
Content marketing är att skapa innehåll i form av text, audio eller video för att distribuera ut det i valda kanaler för att attrahera och engagera en specifik publik.

När du publicerar innehåll bygger du upp en trovärdighet hos dina potentiella kunder att du kan det du säger att du kan. Innan du delar med dig, så kan de bara gissa sig till vad det är som du kan.

Inbound är strategin bakom vilket innehåll ni skapar. Hur det leder besökaren vidare till nästa steg och eventuellt till att kontakta ditt företag för att hjälpa dem lösa sitt problem.

Hur framgångsrik din strategi är beror på kvalitén och hur relevant ditt innehåll är.

Låt oss nu titta närmare på några av de kanaler du har att välja på för att distribuera det innehållet och vilka fördelar och nackdelar som finns med de olika kanalerna.

Vilka kanaler har du att välja på?

Artiklar

Artiklar är en av de mest populära formerna av inbound marketing. De tillåter företag att skapa längre, mer detaljerade och informativt innehåll.  

Artiklar är också ofta sökoptimerade, vilket betyder att de kan hjälpa till att driva trafik från sökmotorer till företagets hemsida.

Mer än 80 procent börjar sin sökprocess online hemifrån och det tar dem i genomsnitt 79 dagar för att samla information innan de gör sitt köp. Källa: GE Capital Retail Bank.

Fördelar

  • Kan innehålla mer detaljerad information som inte får plats i andra format.
  • Bygger upp en stark domän

Nackdelar

  • Längre text kan vara mindre lättläst och tidskrävande för besökare.
  • Kräver kontinuerligt arbete för att hålla innehållet uppdaterat

För att verkligen dra nytta av artiklar så är det viktigt att gå in på djupet med det man skriver om.  Att bara skrapa på ytan av ämnet är en missad chans att visa sin expertis och ge ut information som din målgrupp finner värdefull.

Att ha flera artiklar om samma ämne på din hemsida kommer göra att google tänker: "Holy shit! Den här personen har koll på det hen snackar om" och gör att dina sidor syns mer på google. Det kommer göra att du behöver spendera mindre pengar på google ads för att få samma resultat.

Nackdelarna är att en artikel inte kan delas i litet eller kort format vilket innebär att möjligheten för spridning är begränsad.  Dessutom kan det ta längre tid att skapa en välresearchad och välskriven artikel än andra format som bättre lämpar sig för kortsiktig marknadsföring.

Podcasts

Podcasts har blivit alltmer populära de senaste åren och erbjuder en annan typ av innehåll för inbound marketing. De ger möjlighet till djupare samtal och interaktion med lyssnarna, vilket bidrar till ett starkare varumärke och lojalitet bland följare. Podcaster är också relativt billiga att producera och kan nå ut till en stor publik genom olika plattformar.

Fördelar

  • Möjlighet till interaktion och fördjupning av ämnen.
  • Relativt billig produktion och stor potential för spridning.

Nackdelar

  • Kräver ofta en dedikerad publik som aktivt letar efter podcasts att lyssna på.
  • Kan vara mer tidskrävande att producera än andra format.

Podcasts har verkligen blivit trendigt nu på senare år och det kan ibland kännas som att halva befolkningen ska ha en egen podcast. Detta är för att podcasts är sjukt bra på att få ut content, speciellt om man gör det med video.  Det är ett lättsamt och underhållande sätt att leverera information på som kan hålla konsumenter engagerade under längre tidsperioder. Dessutom går det att dela höjdpunkter som korta klipp vilket väldigt enkelt kan dra till sig uppmärksamhet. Möjligheten för delning och spridning är stor.

En nackdel med podcasts är att du måste låta intressant för att det ska vara intressant. Radiopratare  pratar annorlunda privat mot vad de gör när de presenterar nästa låt, men det funkar väldigt bra på radio. Det går självklart att öva upp förmågan att prata så att folk vill lyssna. Däremot är det gynnsamt om man är bra på det sen tidigare

Youtube-videor

Youtube är en av de mest populära plattformarna för videoinnehåll och har blivit ett kraftfullt verktyg för inbound marketing. Videor ger möjlighet till visuellt och interaktivt innehåll som engagerar målgruppen på ett annat sätt än textbaserade material. Dessutom är Youtube en stor sökmotor i sig självt, vilket gör det lättare att nå ut till en bred publik. Youtubers kan också bygga upp en stark följarskara och få lojala följare.

Fördelar

  • Visuellt och engagerande innehåll.
  • Stor potential för spridning och lojalitet bland följare.
  • Med rätt teknik kan videon göras om till ljudfiler och textbaserat innehåll.

Nackdelar

  • Kräver en viss investering i utrustning och redigeringskunskaper.
  • Kan ta längre tid att producera än andra format.
  • Är läskigt för många att spela in.

Fördelarna med youtube är att  det är ett visuellt format som ofta engagerar och underhåller målgruppen.

Genom att ha en personlig touch i videorna kan man bygga en stark relation med sina följare och skapa lojala kunder.

Att kolla på en youtube video är mer personligt eftersom att du får se den som pratar till dig. Det finns också stor möjlighet för samarbete och spridning.

En stor nackdel med Youtube-videor är dock konkurrensen. Miljontals videor laddas upp varje dag, vilket kan göra det svårt att sticka ut och nå ut till målgruppen.

Dessutom kräver bra videor professionell utrustning och kunskap om videoproduktion, vilket också kan vara en investering i tid och pengar. Slutligen kan vissa konsumenter uppfatta videor som för långa eller tråkiga och välja att inte titta på dem.

Short-form video content

Medan Youtube-videor erbjuder längre och mer detaljerat innehåll, har short-form video content blivit alltmer populärt som en typ av snabbare konsumerbart material. Detta inkluderar plattformar som TikTok och instagram reels.

Fördelar

  • Snabbt och lättkonsumerat innehåll som passar dagens uppmärksamhetsspann.
  • Perfekt för produktvisning och instruktioner

Nackdelar

  • Begränsad tid för att förmedla information.
  • Kräver kontinuerligt skapande av innehåll

Koncentrationsförmåga är en bristvara, speciellt hos unga. Att dela upp det man vill säga och visa i korta videor som är en minut eller kortare gör ditt innehåll lättkonsumerat. Vill man nå en yngre publik är det speciellt viktigt att synas på plattformar unga rör sig på.  

En annan fördel är att short-form video content lämpar sig väl för produktvisning och instruktioner. Genom att visa produkterna i användning  eller ge en snabb genomgång av hur de fungerar, kan man öka intresset och nå ut till sin målgrupp

Short-form video content har begränsad tid för att förmedla information, vilket kan göra det svårt att ge en fullständig översikt av produkten eller ämnet. Om man behöver mer utrymme för att förklara komplexa koncept kan detta vara ett mindre lämpligt format.

Dessutom kräver short-form video content en stark närvaro på sociala medier för att nå ut till målgruppen, vilket kan vara tidskrävande och kostsamt.

Vilken kanal ska jag välja?

Du ska välja den kanal där du har störst chans att din målgrupp ser och kan interagera med ditt innehåll. Samt den kanal som du har störst hävstångseffekt i, låt mig förklara.

När vi hjälper företag att få på plats sin marknadsföringsstrategi. Så ser vi inte bara till där deras content skulle träffa flest elller få störst effekt, vi ser även till dem som företagare.

Om de inte är bekväma att ställa sig framför kameran för att spela in en video, då är det inte heller det bästa valet för dem att göra.

Det är helt enkelt för stort steg utanför deras komfortzon. Vilket blir ett stort hinder inför det första vi mäter för framgång - hur mycket de publicerar i veckan.

Vad för content ska man skapa?

Nu när du har koll på dina olika kanaler för att driva trafik så hänger det på vilken content du skapar för att framföra ert budskap. Det finns massvis av olika sätt att attackera frågan, men vi har gjort det enkelt för dig.

I nästa steg av vår guide kan du läsa om hur du skapar content som resonerar med dina prospekts.

FAQ - Inbound Marknadsföring

Vanliga frågor vad Inbound Marketing är

Kan man träna bort benhinneinflammation?

Nej, du kan inte träna bort benhinneinflammation. Men att träna för att stärka upp kroppen mot den belastning som är en del av det som skapade din löpskada till att börja med, är en del av rehabiliteringen för att komma tillbaka till att kunna springa igen.

Hur lång tid tar det att träna upp smalbenen efter benhinneinflammation?

Hur lång tid det tar att träna upp smalbenen efter en benhinneinflammation är högst individuellt. Läkning kan ta allt från några veckor till flera månader. En anpassad återhämtningsplan, med vila och specifika styrke- och flexibilitetsövningar, ökar chanserna att korta ner tiden det tar.

Kan man förebygga benhinneinflammation?

Du kan förebygga benhinneinflammation genom att stärka dina vader och lårmuskler, undvika plötsliga ökningar i fysisk aktivitet, använda löparskor som är bra för dina fötter, öva på din löpteknik, öka flexibiliteten i höft och rygg.