Trafik
1/4/2025

Skriv seo anpassade bloggartiklar för ditt företag

Att skriva artiklar kan vara en del utav en innehållsstrategi. Men för att få dem att ranka på Google kan du lägga till en grad av sökordsoptimering i skapandet.

Att skriva artiklar kan vara en del utav din innehållsstrategi.

Det är innehåll utifrån ett längre format där du kan gå på djupet inom en del av de ämnen du vill nå topical authority inom.

Funkar verkligen artiklar fortfarande in 2025? 

Vi skriver ibland artiklar till våra kunder. Oftast resulterar det i en ökning av hundratals besökare till deras hemsida. Till en kund skrev vi artiklar om problemen de löser åt kunder, de senaste månaderna har de fått in 200+ besökare till deras sida.

Om du gör det bra, kan effekten vara långvarig. Nedan ser du en bild trafiken från bloggartiklar jag skrivit för ett företag för 5 år sedan. De senaste 12 månaderna har de artiklarna fått 26 600 besökare till deras hemsida. Jag skulle säga att det är värt vartenda krona! 

I det här blogginlägget delar jag hur min plan ser ut, från idé till publicerad artikel, för att skapa blogginlägg som ger resultat och som blir en del utav den större strategin.

Det är nämligen inte värt din tid att skriva något som inte gynnar den större bilden.

Gör research kring ämnet du vill skriva om

Google vill leverera det bästa svaret på en sökning. Så att göra sökningar på Google är som att bläddra längst bak i matteboken för att se facit.

Om det visar en sida som har en how-to guide eller en case study, då är det vad Google (genom sina ranking faktorer) sett funkar bäst för den sökfrasen. Det ger dig en idé kring vilket innehåll som kan funka bra för att ranka högt. Jag behöver inte återuppfinna hjulet om jag inte måste.

Efteråt så granskar du sidorna som är på första sidan av google.

De anteckningar jag brukar göra är:

  • Rubriker jag fastnar för
  • Flödet av dess struktur / outline
  • Hur de använder sina bilder
  • Om de har video
  • Vad erbjuder de läsaren för nästa steg
  • Har de citat från experter
  • Var det något i texten som fångade mitt intresse

När du ser alla de sidorna, låt dem inte avskräcka dig. Försök att tänka - "vad har jag att tillföra som skulle göra det ännu bättre för läsaren?".

Google rankar en sida högt för att de anser att den sidan har de bästa svaren på läsarens sökning, utifrån deras sökintention (search intent). Sen finns det ingen sida som får 100% av alla klick, vad som är "bäst content" är alltså subjektivt!

VAD ÄR SEARCH INTENT?
Sökintention är anledningen till att någon söker efter något på Google. Om du kan förstå vad sökintentionen är kan du skapa innehåll som bättre tillfredsställer det människor faktiskt söker efter.

En väl utförd efterforskning kan kännas som en massa tid för att inte få ner ett enda ord på papper, men all den tid du lägger bakom din artikel ger dig en tydligare outline.

Ju bättre outline jag lyckas få till blir som en ram jag har att förhålla mig till som gör att orden flyter ut från mina fingrar in i dokumentet. Jag får även mycket enklare att selektera bort text som inte har ett syfte i inlägget.

Sammanställ all information

Nu är egentligen det första steget jag tar som innefattar ett dokument.

Jag fyller ut det med.

  • min frågeställning / problem jag försöker att lösa
  • viktiga punkter jag anser behöver finnas med
  • ytterligare information; relevanta citat från andra källor, bildidéer mm.

Utifrån det så skapar jag en Outline av egen drivkraft (eller så använder jag ChatGPT eller Gemini för att hjälpa mig brainstorma) för att ge blogginlägget en struktur som följer syftet med inlägget.

Då kan jag inte famla iväg på punkter som inte leder mot det syftet - det gör det hela bra mycket enklare sen när jag skalar bort.

Om ditt inlägg förvirrar så garanterar jag att läsaren snabbt lämnar din artikel.

Hur en bra outline till en artikel ser ut

En huvudrubrik följt av en inledning

Detta är där den största delen av din tid borde hamna.

Varje del av din rubrik och inledning är vad som skapar anledningen till att någon ska ta av sin tid för att läsa vad du har att säga. Denna delen är vad som make or break hela ditt inlägg.

Inledningen bör ge en översikt över ämnet och förklara varför det är viktigt för läsaren.

Dessutom bör inledningen tydligt ange vad läsaren kan förvänta sig av inlägget och sammanfatta huvudpunkterna. Du ska få läsaren att känna att de behöver läsa vidare för att inte missa något!

Huvuddelen indelat i underrubriker

Som en mindre version av huvudrubrik + inledning.  

Huvuddelen delar också inlägget i underavsnitt för att förbättra läsbarheten.

Varje underavsnitt borde även de innehålla en rubrik, med en kortfattad introduktion. Här lägger du sen in relevanta fakta, siffror, citat, referenser och exempel som styrker ämnet.

Glöm inte att inkludera bilder, videoklipp eller annan grafik, eftersom det är mer sannolikt att visuella element håller läsarna engagerade. Ett trick här är att för varje hel scroll, innehålla något visuellt.

Det hjälper till att bryta upp stora textblock och gör ditt inlägg mer intressant för läsarna.

Inkludera en slutsats  

Slutsatsen sammanfattar de viktigaste punkterna i inlägget.

Den bör uppmuntra läsarna att fortsätta att utforska ämnet eller erbjuda direkta åtgärder som de kan vidta.

Avslutningsvis har jag en slutsats som binder samman alla punkter och ger läsaren en praktisk lösning som de kan använda eller tillämpa.

När jag är nöjd med min översikt jag börjar själva skrivandet.

Efter min outline så börjar jag på ett första utkast

Jag fyller på en underrubrik i taget. I detta steget redigerar jag så lite som möjligt; vilket jag behöver intala mig en del gånger i skrivandet för att inte gå tillbaka och peta i vad jag har skrivit.

När jag väl har skrivit och fyllt i min draft - då stänger jag ner datorn för att sen komma tillbaka till vad Joanna Viebe från copyblogger kallar "edit in the awesome" - då är det med nya ögon som jag läser igenom inlägget.

I detta skede sköter jag även Formateringen av inlägget. Det är till för att öka läsbarheten och hur jag best practices utifrån sökordsoptimering (SEO)

Korta ner rubriker

Titeln på ditt blogginlägg är H1 (använd bara en H1). H2 är dina rubriker, H3 är dina underrubriker och så vidare. Håll dina rubriker direkta och korta och skapa en tydlig hierarki så att både sökmotorer och läsare kan skanna igenom din blogg utan att känna sig förvirrade.

bryter upp stycken

Dela upp stora stycken i små stycken. Varje stycke bör innehålla högst 3-4 meningar. Generellt sett så innehåller styckena ungefär 100-250 ord. Det ger tillräckligt med detaljer utan att bli överdrivna.

  • Placerar designen korrekt i bloggen
  • Inkluderar relevanta externa och interna länkar.

Detta tar sin lilla tid att få bra - jag tacklar varje headline, varje paragraf, varje citat för sig och kollar; uppfyller de verkligen sitt syfte?

Om de inte gör det så åker de ut .. det gör lite ont att se antalet ord sjunka, men, om de bara är där för att fylla ut min content så kan jag garantera dig att dina läsare aldrig riktigt läser den paragrafen ändå.

Innehållsstrategi

Få en mall för att sätta strategin bakom ditt innehåll som genererar fler leads än du behöver.