Inbound marketing funkar genom att förse hela kundresan med innehåll. Då kan du erbjuda potentiella kunder just det innehållet för där de är i sitt sökande.
Om du missar ett steg i kundresan så ökar risken att de hittar sig till en konkurrent som kan ha just det svaret de letar efter.
Det kvittar för kunden om resan avslutas hos er eller hos en av era konkurrenter.
Hur inbound skapar nya kunder
Mycket av marknadsföringens budget slängs i sjön i jakten på nya kunder. Detta är för att de bara jagar de 3% av marknaden som står redo att köpa.
Inbound däremot skapar istället nya kunder genom att rikta sig med innehåll till de resterande 97% av marknaden (de som dina konkurrenter missar 🤫) som är några steg bort från köpet och fortfarande söker efter den bästa lösningen.
Ett exempel på denna processen jag hört om detta var en bank som gjorde en guide om hur du startar företag.
Vilket kanske känns lite konstigt att komma från en bank, men detta var tills man insåg deras initiativ.
Om deras guide hjälper någon att gå från idé till företag, då behöver de sen även ett företagskonto på en bank och vilken bank tror ni då att de lutar åt att de väljer? 😉
Detta är hur inbound marketing SKAPAR kunder, den tar någon från att inte alls tänkt på din produkt till att göra den till den självklara lösningen.
Men hur gör man detta då, undrar du säkert! Med innehåll som skapar efterfrågan, såklart.
Hur du skapar efterfrågan och fångar de intresserade
Inbound bygger på att skapa efterfrågan, för att sen få lov att fånga den som en lead.
Det är Demand generation och Lead generation.
Demand Generation handlar om att nå ut till fler människor och skapa intresse för ditt varumärke, dina produkter eller tjänster.
När du har deras uppmärksamhet så har du också möjligheten att i nästa steg fånga (Lead Generation) upp deras intresse.
Vilket ger dig möjligheten att få ta hand om den nyvunna relationen mellan er två till att föra dem vidare till ett köpbeslut - inne i din säljpipeline, såklart!
Hur gör du med Demand Generation?
Efterfrågegenerering bygger på att utbilda målgruppen om deras problem och potentiella lösningar genom innehåll som engagerar, men också samtidigt skapar förtroende för dig som expert.
Några exempel på marknadsföring i demand generation:
- Blogginlägg för ”top-of-the-funnel”-leads som försöker förstå sitt problem
- Inlägg i sociala medier
- Influencer-marknadsföring för att nå en ny del av din målgrupp
- En guide om Inbound marknadsföring 😉
Vad är Lead Generation?
Lead Generation är för att attrahera (och identifiera) dina potentiella kunder till att ta nästa steg med er som varumärke för att mer personligen kunna ta hand om dem.
I de flesta fall handlar det om personer som redan har engagerat sig i ditt varumärke (särskilt tack vare dina ansträngningar för att skapa efterfrågan).
Några exempel på leadgenerering är:
- Blogginlägg med inriktning för jämförelser, case studies och e-böcker
- Formulär
- Landningssidor
- Lead magnets som en quiz
- E-postmarknadsföring för att vårda leads på ett personligt sätt
Hur ser en inbound strategi ut?
När vi jobbar med våra marknadsföringskunder så lägger vi mycket tid på strategin.
För innan vi börjar skapa innehåll så behöver vi se att det ligger i linje med deras mål, deras ideala kund, på rätt kanaler och med ett bra erbjudande.
Men, låt oss börja från början.
I första fasen analyserar vi all data som finns. Google Analytics är ofta det program ditt den mesta data inom marknadsföring hamnar.
Det kopplar vi sen till försäljningsdata som de har om sina kunder.
Med de två datapunkterna (marknadsföring + försäljning) identifierar vi VEM det är av alla företagets kunder som är de mest värdefulla.
Denna information är ni skapar någon form av marknadsföring så vill ni att det görs så nära den försäljning som ger mest pengar in på kontot.
Om ni får in fler kunder av den sorten så kommer det ha störst effekt på er omsättning.
Saknar ni marknadsföring- & försäljningsdata? Använd nedan 4 frågor för att få en idé om er ideala kund. Vi har hittat att det ofta stämmer rätt bra överens med siffrorna.
- Har de varit roliga att jobba med som kund?
- Har de varit lönsamma för er?
- Har de fått bra resultat av er tjänst/produkt?
- Har de rekommenderat er vidare eller lämnat omdöme?
Efter att vi har hittat VEM det är som vi helst vill nå med marknadsföringen. Då börjar vi att ta fram en content strategi som formar en marketing funnel.
Där går vi igenom format på content och vilka kanaler som ska användas som i sin tur dikterar vilka ämnen det är som vi vill ta upp, som med största sannolikhet resonerar med era ideala kund = bästa målgrupp.