Vad är On-page seo?
On-page SEO handlar om att optimera det innehåll som finns PÅ din hemsida
- Texter
- Bilder
- Headings
- Videos
för att sökmotorer ska kunna hitta, förstå och indexera din webbplats.
En väl optimerad webbplats har högre chans att rankas högre i sökresultaten, vilket leder till mer trafik och slutmålet = fler kunder.
Vad är skillnaden på On-page och Off-page SEO? On-page SEO omfattar allt du kan göra på din webbsida för att förbättra din ranking. Off-page SEO omfattar allt du kan optimera utanför din webbplats i ett försök att öka din ranking. Backlinks är utan tvekan den största off-page SEO-faktorn. Andra exempel är sociala medier och PR.
Hur du jobbar med on-page på din hemsida
När vi börjar kolla på vilket innehåll som ska vara på hemsidan. Så har vi redan klart för oss deras marknadsföringsstrategi och vi har sökordsanalysen klar för hela sidan.
Utifrån det tar vi fram en prioritering för vilka sidor det är som vi ska fokusera att jobba på.
Vi börjar alltid närmast pengarna; vad vi kallar BoFu = bottom of funnel.
Ett bottom of funnel sökord är likt "hemsida byrå Ängelholm".
Jämfört med någon som söker på Google efter "hur gör man en hemsida?".
Båda vill ha en hemsida, men intentionen bakom skiljer sig åt. För våra kunder, som vill sälja in sin webbdesign, så har den första en högre chans att leda till ett köp.
När vi har listat ut vilka sidor som vi vill ska ranka för specifika sökord. Så har vi även listat ut varför de anländer till sidan. Nu kan vi strategiskt anpassa sidans innehåll för att de ska känna att de har landat rätt och har allt de behöver.
Vad vi gör med on-page seo för att få in rätt trafik till sidan.
Optimerar titel och meta description
Detta är ett steg jag ofta ser glöms bort när jag analyserar företags hemsidor. Vilket är uppenbart, hur vet man att detta är något som är bra att göra?
Titel och Meta description visas i sökresultaten och är det första användaren ser. Här har vi chansen att sälja in sidan för de som scrollar på google.
Bilden nedan visar min sökning på ordet "sökordsoptimering". Ett sökord som jag har med i titeln och i Metabeskrivningen. Ni kan även sen den som bolded i meta beskrivningen, vilket ökar chanserna att de ser just min.

Använd rubriker och formatering
Rubriker och formatering gör ditt innehåll mer lättläst och hjälper Google att förstå ordningen på innehållet på din webbplats.Det gör du genom att använda rubriker på din hemsida i form av storlekar. Ofta sett som h1, h2, h3, h4... där de faller från störst till minst. Det gör för Google att veta
- h1 = denna sida handlar om On-page Seo.
- h2 = detta stycke handlar om hur du jobbar med on page seo
- h3 = detta stycke handlar om rubriker och formatering som är ett viktigt steg för on-page seo.
Detta syns ofta i storleken av på själva rubriken, men Google kollar på html-koden för att se vilken rubrik det är som används, <h1> eller <h2>.
Optimera bilder
Bilderna du använder på din hemsida gör en stor del i att lyfta designen samtidigt som de förbättrar användarupplevelsen.
Problemet med bilder är filstorleken.
Hög kvalité på dina bilder ger ett proffsigt intryck, men ju högre kvalité på bilden, ju högre blir dess filstorlek. Det i sig gör att din hemsida tar längre tid att läsa in.
I dagens värld där allt helst ska hända direkt, så riskerar det att folk tröttnar innan de ens kommit in på din sida för att ta del av alla dina bilder.
Så det bästa alternativet är att hitta en magisk gräns mellan filstorlek och kvalité. Vilket länge har varit ett problem för internet och dess användare.
Detta trots att:
- Internetuppkopplingen har blivit så snabbare
- Nya filtyper (som WebP och Avif) som bevarar kvalitén trots lägre filstorlek dykt upp
- Kod som lazyloading används mer vilket gör att inte alla bilder på sidan behöver laddas in direkt utan istället när du scrollar till den delen av sidan.
Något att ta med för att optimera bilder är att ge dina bilder relevanta filnamn och alt-texter. Detta ärinte bara för sökordsoptimering utan är från riktlinjer från WCAG 2.2. Vilket är till för att göra internet mer tillgängligt för alla. Det är faktiskt lag i vissa länder (som Tyskland) och som lär bli lag här i Sverige under 2025.
Använd dina länkar strategiskt
En intern länk är en länk från en sida till en annan sida som finns på samma hemsida.
Med interna länkar hjälper vi Google att förstå strukturen på hemsidan och vilka sidor som är relevanta.
När vi bygger hemsidor från grunden så skapar vi alltid en sidstruktur innan vi ens börjar sätta för i en design. Det ger en tydlig struktur och gör att allt hänger ihop.

Denna typ av struktur blir om än viktigare ju fler sidor ni har på er hemsida och hur de hänger ihop.
Vid om-design av kunders hemsidor så stöter vi ofta på flertal sidor som inte är länkade till på något sätt ibland deras sidor- så kallat orphan pages.
Strukturen för hemsidan vid content marketing
Vi sköter även en del content marketing för vissa av våra kunder. Detta gör vi i form av att skriva artiklar via så kallat topic clusters.
Topic Clusters är kortfattat texter om ett övergripande ämne som har flera sub-ämnen som vi täcker till fullo med artiklar och innehåll.
Ni kan se nedan ett ämne vi skrivit om för en löparcoach. Hennes fokus var att hjälpa löpare från skada till smärtfri löpare.

Taktiken med Topic clusters är effektivt då Google inte bara tittar på enskilda sidor, de ser till hemsidans alla sidor gemensamt. Därför är topic clusters bra på att fylla ut med flera ämnen som är inom er bransch.
De stora fördelarna med topic clusters som vi sett är:
- Det skapar en stark domän inom deras bransch,
- knyter en expertis till varumärket från kundens öga
- skapar kunder från alla skikten av kundresan.
- Ökar synligheten i den digitala sfären