Sökordsoptimering, även känt som SEO (Search Engine Optimization) är en form av marknadsföring för att få fler besökare till sin hemsida från sökmotorer som Google, Bing, Yahoo! och DuckDuckGo.
Fler besökare får du genom att sökordsoptimera dina sidor på hemsidan för sökord, eller sökfraser, som potentiella kunder skulle söka efter för att hitta dina produkter eller tjänster.
Alla företag som har en hemsida och vill få fler kunder bör ge sökordsoptimering en tanke då 81% av köp går via en sökning, och är varför den har så hög effekt på avkastning.
I den här artikeln går vi igenom hur vi som webbyrå löpande jobbar med sökordsoptimering för våra kunder.
Vi fokuserar på det du behöver ha koll på för att kunna sökordsoptimera din hemsida:
- Sökordsanalys
- Innehåll på sidor för leadsgenerering
- Teknisk analys
- Hur du mäter resultat
Hur vi lyckas med SEO i tre steg
För att lyckas med SEO så har vi tre steg som vi på robinHAAF fokuserar på.
- Sökordsanalys - här tar vi reda på vilka de viktigaste sökorden att synas för är, hur ni syns för dem idag och är även vad vi utgår ifrån när vi analyserar effekten av SEO'n.
- Teknisk analys - här granskar vi hemsidans struktur. Detta visar om det finns några bakomliggande problem i kod, sidor som tagits bort, länkar som är brutna som kan hämma hemsidans ranking eller våra insatser.
- On page SEO - detta steget är där vi tillför innehåll på hemsidans olika sidor. Vi har en copywriter som hjälper oss med texten, vi tar fram bilder och skapar fler sektioner på hemsidor om det saknas innehåll.
Nedan går vi mer genomgående igenom vad vi gör i de tre stegen för att synas på Google.
1. Sökordsanalys: rätt sökord för er webbplats
Med sökordsanalysen identifierar du relevanta sökord som dina potentiella kunder använder när de letar efter produkter eller tjänster som du erbjuder.
Det är grunden i vårt arbete inom SEO och hjälper oss att veta vad vi behöver skapa i form av nya landningssidor eller förbättra redan befintligt innehåll på hemsidan.

Varför är sökordsanalys viktigt?
- Hitta rätt sökord: Med rätt sökord når du din målgrupp mer effektivt och gör din trafik in till sidan mer relevant = större chans att den konverterar.
- Bättre SEO: Sökordsanalys hjälper dig att optimera din webbplats för relevanta sökord, vilket kan förbättra din ranking i sökresultaten.
- Utvärdera resultatet: Genom att veta vad vi siktar efter kan vi sen även gå tillbaka för att kolla över effekten vårt jobb har haft på hemsidans ranking för de sökorden.
Sökordanalysen är grunden till strukturen på er hemsida, samt vilket innehåll de är som ni vill ha på era sidor.
Det hjälper er att förstå vad det är som ni kan skapa i form av
- Tjänstesidor
- Bloginlägg
- Landningssidor
Men ni stöter inte bara på ett sökord som blir det bästa, utan flera sökord som tillsammans blir ett kluster för varje sida.
Misstag som görs i sökordsanalysen
Vanligaste misstaget är att de inte gör någon analys över huvud taget 🙊
Ett misstag många gör i sina analyser är att bara gå efter de sökord som har högst volym av trafik. Volymen avgör inte om de besökarna är nära ett köp.
Lösning: se till intentionen av sökordet.
Åt en löpcoach vi gjorde en hemsida åt skrev vi guider åt som gick specifikt in på löparskador. Vi kan försöka att vinna ordet "benhinneinflammation" som har väldigt hög volym.
Men sökfrasen "ont i smalbenen vid löpning" är mer relevant för dem som företag och mål då de säljer tjänster åt löpare.
Inte att glömma att vi skapar innehållet för användarna, men Google använder algoritmer som letar efter specifika saker på er sida som identifierar vad sidan handlar om.
Som en dator som analyserar er sida, sen graderar de er sida utifrån hur hjälpsam den är / svarar på sökningar som besökare på Google gör.
Hur kan vi då göra det lätt för Google? 🤷 Lägg in sökord där det är vettigt, på specifika placeringar. Jag har valt ut där vi ser det mest effektivt att lägga sina sökord på sidorna.
Använd som en mall för att placera sökorden på era sidor. Ni behöver inte använda alla grupperingar, men börja lösa A och fyll senare ut när ni fortsätter att optimera er sida
2. En tekniska SEO-analys
Tänk dig en teknisk SEO-analys som en grundlig hälsokontroll för din webbplats.
Den identifierar problem och brister som hindrar sökmotorer som Google från att hitta, indexera och förstå din webbplats.
Med den tekniska analysen får du en detaljerad rapport med åtgärder du kan ta för att förbättra din webbplats prestanda och synlighet i sökresultaten.

Varför är en teknisk SEO-analys viktig?
- Förbättra din ranking i sökresultaten: En väl optimerad webbplats rankas högre i sökresultaten, vilket leder till mer trafik och fler kunder.
- Öka din konverteringsfrekvens: En användarvänlig och snabb webbplats med relevant innehåll ger en bättre användarupplevelse, vilket i sin tur leder till fler konverteringar.
- Spara tid och resurser: Att identifiera och åtgärda problem tidigt sparar tid och resurser i det långa loppet.
3. On-page SEO är där vi lägger mest tid
On-page SEO handlar om att optimera innehållet på själva sidan.
Innehåll på sidan kan vara:
- Texter
- Bilder
- Videos
- Sidstruktur
Detta tar sökmotorer, som Google, och går igenom för att förstå vad din sida handlar om och hur sidan hör ihop med alla andra sidor på din hemsida.
Utifrån det så indexerar de din sida, skapar en övergripande bild av hemsidan och vad den borde ranka för.
En väl optimerad webbplats rankas högre i sökresultaten, vilket leder till mer trafik och fler kunder.
Nedan följer punkter som vi löpande optimerar på deras hemsidor.
- Optimera din titel och meta beskrivning: Dessa visas i sökresultaten och är det första användaren ser. Se till att de är informativa och relevanta för dina sökord.
- Skapa högkvalitativt innehåll: Innehållet på din webbplats ska vara relevant, informativt och engagerande. Det ska också vara optimerat för dina sökord.
- Använd interna länkar: Interna länkar hjälper Google att förstå strukturen på din webbplats och navigera mellan olika sidor.
- Optimera dina bilder: Bilder kan förbättra användarupplevelsen och din webbplats ranking i sökresultaten. Se till att ge dina bilder relevanta alt-texter och filnamn.
- Använd rubriker och formatering: Rubriker och formatering gör ditt innehåll mer lättläst och hjälper Google att förstå innehållet på din webbplats