All marknadsföring är till för att bygga tillit med dina potentiella kunder.
Nu kan man få lov att undra, varför just tillit? Jo, för att vi är biologiska varelser.
Vi ger upp resurser (tid, pengar, energi, status) för att få fler / mer resurser. För att få detta finns det alltid ett element av risk. Ju större risk det har att gå fel, ju mer skeptiska är vi.
Jag köpte precis en Amaran lampa med tillhörande skärm för att ha bättre ljus när jag spelar in videos. De skickas från Tyskland (för att priset där var bättre) men jag hade aldrig köpt av dem om de inte hade haft en svensk support. För mig gav svensk support en uppfattning av minskad "risk".
Jag kollade även rundor på deras konton på sociala medier för att bilda mig en uppfattning om de ens var ett riktigt företag. Där jag på deras Youtube fick tillräckligt med svar på min fråga.
Du marknadsför för att ditt företag ska uppfattas som trovärdigt nog till att vara den som dina potentiella kunder vill köpa utav.
Folk är mer skeptiska idag än någonsin. De söker upp massvis av information innan de ens bestämmer sig för att göra ett köp. Det funkar inte längre att bara ha några konton på sociala medier och lägga upp ett inlägg i veckan.
Allt du som företagare kan göra är att försöka erbjuda en så tydlig bild som du kan, via ditt innehåll, för att de ska få en så korrekt bild utav ditt företag som möjligt.
Till det är hemsidan en storspelare. Att ha en bra hemsida ökar omedelbart din trovärdighet som företag.
Finns det något som skiljer behovet av en hemsida?
Hur viktigt är det utifrån generationsaspekten i målgruppen:
- Baby Boomers (födda 1946-1964): Många är digitalt aktiva, men vissa föredrar fortfarande traditionella kanaler. En hemsida kan vara viktig för att nå denna grupp, men den måste vara användarvänlig och lättnavigerad.
- Generation X (födda 1965-1980): Van vid både digitala och analoga kanaler. En hemsida är ofta en självklarhet för att hitta information och jämföra produkter/tjänster.
- Millennials (födda 1981-1996): Digitalt infödda som förväntar sig att företag har en online-närvaro. En hemsida är viktig för att bygga varumärke och skapa förtroende.
- Generation Z (födda 1997-2012): Växte upp med smartphones och sociala medier. En mobilanpassad hemsida är avgörande för att nå denna grupp, men de kan också vara mer benägna att interagera med företag via sociala plattformar.
1. Skulle du köpa av ett företag som inte har en hemsida?
När jag snubblar över ett företag, så är det första jag gör är att söka upp deras hemsida. Där förväntar jag mig att jag hittar all information; länkar till deras sociala medier, vilka företaget är och vad de erbjuder.
Jag kollar även på designen. En professionell hemsida ger ett seriöst intryck och (om du gjort det bra) så stärker det även ditt varumärke.
Om jag inte hittar en hemsida så blir jag skeptisk. Det kräver mer övertygande genom exempelvis omdömen på tredjepart som Trustpilot eller en profil på Google för att jag ska bli "såld".
2. Din hemsida kan synas när kunder söker på Google
Med din hemsida får du tillgång till en kanal du annars inte har tillgång till för att få fler besökare: sökmotoroptimering (SEO).

Det innebär att sidorna på din hemsida rankar för sökord och sökfraser på Google (och andra sökmotorer) vilket får besökare till din webbplats som redan är på jakt efter det du erbjuder.
Vilket funkar väldigt enkelt i matematiken: ju högre upp du rankas, desto fler besökare får du till din hemsida.
3. Det är på hemsidan säljet sker
På din webbplats kan du skapa hur många sidor du vill.
Du kan göra sidorna extremt nicheade för att fylla ett specifikt syfte, åt en specifik målgrupp och med ett specifikt mål - som vi kan skicka annonser till (precis som du har hamnat 🤫) för att styra flödet av vem som besöker.
Men det är inte enbart för säljet, utan även för fler delar av kundresan:
- Som att samla in leads genom kontaktformulär,
- få prenumeranter till ditt nyhetsbrev
- få dem att ladda hem nedladdningsbart material.
Detta ger dig möjlighet att bygga en e-postlista och skapa riktade marknadsföringskampanjer för att konvertera leads till betalande kunder.
4. Med webbdesign har du fria händer

Till skillnad från sociala medieplattformar, som låser dig till att lägga upp bilder och videor i specifika format, så ger hemsidan dig fullständig kontroll över innehåll, design och funktion.
- Du kan anpassa hemsidan efter din målgrupp.
- Du kan skapa ett inlogg där de har en egen profil.
- Du kan skapa kurser som specifika användare har tillgång till.
Med design, färgval, typsnitt, hur du använder bilder och hur du strukturerar det på hemsidan ger oss tillgång DEN känslan som säger det som ej går att sätta ord på mer än: "jag gillar detta!"
5. Vi kan bara förbättra det vi mäter
Genom verktyg som Google Analytics kan du spåra vilka sidor som dina besökare landar på, men även vilka de besöker.
Med det får du insikter om deras intressen och behov.
Detta kan du använda för att ta bättre beslut om vilket innehåll du kan skapa.
Kundexempel: En löpcoach jag coachar skrev ett blogginlägg om att springa med löpvagn. Det fick in 100 besökare den senaste månaden = här finns det ett intresse som de kan bygga vidare på!
Denna data är ovärderlig för att fatta informerade beslut om hur du kan förbättra din hemsida och din digitala marknadsföring överlag.
Få kontroll över ditt företags Online-Närvaro
En hemsida ger dig full kontroll över hur ditt företag presenteras online. Du styr design, innehåll och budskap för att skapa en optimal upplevelse för dina besökare.
Du är inte beroende av någon annan plattform utan anpassar din hemsida efter dina specifika behov och mål. Med en hemsida skapar du en konsekvent varumärkesidentitet online.
Du väljer färger, typsnitt och bilder som speglar ditt varumärke och skapar en enhetlig upplevelse för dina besökare, oavsett var de möter ditt företag online.
En hemsida är för långsiktig tillväxt
En hemsida är en investering i ditt företags framtid. Genom att kontinuerligt uppdatera och förbättra din hemsida säkerställer du att den fortsätter att vara relevant och effektiv i många år framöver.
Du får möjlighet att samla in e-postadresser och bygga en lojal kundbas. Genom att hålla kontakten med dina kunder bygger du starka relationer och ökar lojaliteten till ditt varumärke.